MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek logó

MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek

… egy újabb WordPress honlap…

Milyen operációs rendszerű telefont vegyek?

Dátum: 2013-05-23 Szerző: Kategória: Mobil

Ez a cikk azoknak szól, akik az első okostelefonjukat szeretnék megvenni, és nem ismerik a főbb mobil operációs rendszereket. Alapvetően az operációs rendszer határozza meg a mobil felhasználói felületét, ezért a mobilvásárlás előtt hasznos, ha megismerkedünk a fontosabbakkal.

Először is kezdjük azzal, hogy mi is az a mobil operációs rendszer. A legegyszerűbb úgy elképzelni, mintha a telefonunk is egy számítógép lenne, csak nem Windows vagy Linux fut rajta, hanem egy ennél kevésbé komplex rendszer, például Android, Windows Phone vagy iOS. Jelentős különbség azonban, hogy míg a számítógépünkre viszonylag szabadon telepíthetünk különféle operációs rendszereket, addig a mobiloknál ez teljesen adott. Emiatt jó tájékozódni előre, hiszen nem váltogathatjuk csak úgy a telefon felületét.

A saját tapasztalataim és az ismerőseim (Svidrony Bence András, Kricsfalusy Dániel) véleménye alapján a fentebb felsorolt három operációs rendszert fogom most bemutatni. Főleg a felhasználói felületüket hasonlítom össze, ugyanis egy átlagos felhasználó számára talán ez lehet a legfontosabb.

iOS, Android vagy Windows Phone?

iosandroidwp

Jelenleg ezek a legelterjedtebb mobil operációs rendszerek a mobilpiacon. Valószínűleg vannak olyanok, akik mást raknának a Windows Phone helyére, mondjuk a Blackberry OS-t, amely azonban Magyarországon nem annyira ismert. Az Android a mobilpiac 60-70%-át uralja, míg  az iOS kb. 20%-ot, a Windows Phone pedig kb. 5 %-ot tudhat magáénak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek közül egyedül az iOS az, ami csak egyféle mobilon, az iPhone-on fut, amit az Apple gyárt, és magát az operációs rendszert is ez a cég fejleszti. Ha Windows Phone-t szeretnénk vásárolni, akkor ezek közül a gyártók közül választhatunk: Nokia, HTC, Samsung és Huawei. Androidos telefonok esetén hatalmas a kínálat, az alábbi márkák közül válogathatunk: Acer, Alcatel, Archos, Asus, Dell, Fujitsu, HTC, Huawei, Kyocera, LG, Motorola, NEC, Pantech, Pocketbook Int., SK Telesys, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Sony Ericsson, Toshiba és ZTE.

Csak ezt a három operációs rendszert fogom jellemezni, habár  megemlíthetném még a hanyatló Symbiant, de akár a most megjelenő Firefox OS-ről és az Ubuntu Mobile OS-ről is érdekes dolgokat lehetne írni.

Mielőtt hozzáfogok a jellemzéshez elárulom, hogy hozzám a Windows Phone áll a legközelebb. Ezután az iOS-t ismerem talán a legjobban, és csak utánuk következik az Android.

Mi alapján válasszak?

Ár

Egyértelműen az androidos telefonok ára mozog a legszélesebb skálán. Néhány tízezerért, de akár százezer forint körül is találhatunk ilyen operációs rendszerű telefont.  Az iOS-el felszerelt mobilok ára eléggé meghatározott, mivel csak az iPhone-okon fut, aminek az ára eléggé borsos, olyan kétszázezer forint körüli. A Windows Phone-ok valahol a kettő között helyezkednek  el, választékban és árban egyaránt. Körülbelül negyvenezer és százötvenezer forint közötti árra számíthat a vásárló attól függően, hogy milyen hardveres tulajdonságokkal rendelkező telefonról van szó.

Minőség

Sajnos ebben az esetben is igaz az, hogy a minőséget meg kell fizetni. Általában a telefonok ára jól mutatja, hogy mire képesek. A csúcskategóriás  okostelefonok ára már százezer forint fölött mozog, ha ezek közül választunk, akkor nem lehetnek komoly minőségbeli problémák a telefonnal. Közülük is kirívóan magas árral rendelkezik az iPhone (sokat dob az árán a hátulján díszelgő alma is), viszont cserébe csúcsminőségű terméket kapunk. Ha minőségben nem is, de  tudásban azonban most már simán felveszik vele a versenyt  a felsőkategóriás androidos és a windows phone-os készülékek is, sőt néhány kisebb dologban le is előzték az almás cég telefonját.

Felhasználói felület

Kezdőképernyő (start screen), menürendszer, beállítások

Android

Ennek az operációs rendszernek a felülete  eléggé telefonfüggő lehet, ugyanis a gyártók elég mélyen belenyúlhatnak a rendszerbe. Ez a személyre szabhatóság jellemzi a menüjét és a  kezdőképernyőjét is az androidnak. Szabadon adhatsz meg több kezdőképernyőt, és teledobálhatod különböző, általad gyakran használt alkalmazással, mappákkal,  widgetekkel (minialkalmazások, olyan kis ikonszerűségek, amik többet tudnak egy átlagos ikonnál, pl. a zenelejátszó kis widgetén vannak nyomógombok, így nem kell belépni külön az alkalmazásba, hogy léptessek a zenék között, hanem a kezdőképernyőről tudom közvetlenül vezérelni a lejátszót). Sima mapparendszerben érjük el az egyéb alkalmazásokat, funkciókat, beállításokat. Rengeteg mindent be lehet állítani, személyre lehet szabni, ennek hátránya, hogy „el lehet veszni” a sok lehetőség között, habár a fejlesztések során egyre felhasználó-barátabbá vált a rendszer. A „ geek”-eknek mindenképpen ilyen telefont javasolnék.

androidstartscreen androidmenu androidsettings

iOS

Tulajdonképpen a kezdőképernyő egyben a menürendszer is. Rögtön a több lapból álló alkalmazásokkal teli menü fogad minket. Itt szabadon tudjuk mozgatni, és elhelyezni az alkalmazások ikonjait az általunk létrehozott oldalon vagy mappában. Widgetek nincsenek. A főbb alkalmazásokat az alsó sávba tudjuk pakolni. Összességében kicsit konzervatívabb, letisztult, igényes, jól kidolgozott design jellemzi.

iosstartscreen iossettings iosmenu

Windows Phone

Az újonnan kijött Windows 8-hoz hasonlóan itt is egy élő-csempékkel (live tile-okkal) teli kezdőképernyő fogad minket, amely jelentős váltás a hagyományos ikonos, mapparendszeres nézethez képest. Az alkalmazások csempéinek a méretét, a helyzetét, és a színét tudod változtatni. Előnye, hogy egyszerre több információt láthatsz a képernyőn lapozgatás nélkül, azonban hátránya, hogy sajnos nem tudsz háttérképet beállítani (csak a záróképernyőre).  A menürendszere egyáltalán nem személyre szabható, egy balrascroll-al érheted el az ABC- sorrendben egymást követő alkalmazások listáját. Kevés dolgot lehet beállítani, melynek előnye, hogy rendkívűl  egyszerűen kezelhető, azonban egy-egy hiányzó funkció nagyon zavaró lehet, főleg azoknak, akik szeretik bütykölni a telefonukat.

teszt wpmenu wpsettings

 

 

Záróképernyő , értesítések, email-kezelés,  naptár

Míg az Android és az iOS rendelkezik külön értesítési központtal (mindkét esetben felülről legörgethető), melyben a legtöbb alkalmazás (pl. facebook, twitter stb.) értesítéseit egyesítik, addig a Windows Phone mindent a start screenre és a csempékre bíz, melyek frissítik magukat, és kis számokkal jelzik, hogy hány értesítésed jött.

iosnotificationcentre androidnotificationcentre wptiles
(iOS értesítési központ, Android értesítési központ, Windows Phone kezdőképernyő)

A záróképernyők (lock screen) is eltérőek, főleg az értesítések kezelésében. Az alap óra, dátum, stb. mindháromnál megtalálható, azonban míg az android (habár a most kijött frissítésnél már a lock screen-t is erősen személyreszabhatóvá tették) és a Windows Phone esetében az értesítések csak egy kis ikont kapnak, addig az iOS-nél minden értesítés kap külön egy-egy sort, és rögtön látod a részleteteket is, illetve közvetlenül be is tudsz onnan lépni az adott alkalmazásba. Egy-két plusz gyakran használt funkció elérhető még a lock screenről mindegyik oprendszernél: pl. zenelejátszó vezérlése, kamera elindítása, stb.

ioslockscreen androidlockscreen wplockscreen
(iOS, Android, Windows Phone záróképenyő)

Alapvetően a naptáralkalmazás, és az email-kezelések között nincs nagy különbség. Mindegyik rendszernél eléggé be van építve, akár több fiókból is fogadhatunk emaileket, valamint több naptár eseményeit is tudjuk szinkronizálni.

Gyorsaság, stabilitás, megbízhatóság

iOS

Mivel az iOS csak iPhone-on fut, a fejlesztőknek viszonylag könnyű hozzá stabil drivereket fejleszteni, hiszen csak egyféle hardveren (ami persze meglehetősen erős)  kell futnia az operációsrendszernek. Emiatt az iOS elég gyors, akadás mentes,  gyorsan reagál és stabil is. A képernyőváltások gyorsak, és jól be vannak animálva, ami tovább növeli a felhasználói élményt. Ha egyszerre több alkalmazást futtatunk, akkor sem érezzük, hogy lassabb lenne a mobil.

Android

Amiatt, hogy rengeteg  különböző  hardveres tulajdonságokkal rendelkező telefonon kell futtathatónak lennie, nem annyira stabil operációs rendszer. Néha beszaggathat, illetve lefagyhat, kisebb bugok előfordulhanak. Nekem az tűnt fel, hogy a képernyőváltások például egy erősebb androidos telefonon sem mindig szaggatásmentesek  (ami legtöbbször kis mértékű, és fel sem tűnik az embernek).  Mindezek a problémák persze egyre kisebb mértékben fordulhatnak elő annak függvényében, hogy milyen erős maga a mobil. Az utóbbi időkben jelentős mértékben fejlesztettek a felületen, látványosabb képernyőáttűnések, animációk jellemzik.

Windows Phone

A Windows Phone-os  telefonoknak szigorúbb hardveres követelményeknek kell megfelelniük,  mint az androidosoknak (emiatt szűkebb is a választék), ezért a telefonokon futó operációs rendszerek gyorsasága között nincs akkora különbség, mint az Android esetében. Alapvetően a képernyőváltások gyorsak, jól animáltak, visszafogottak, nagy hangsúlyt fektettek az úgynevezett fast&fluid élményre. Ritkán azonban kisebb hibák előfordulhatnak (legalábbis az én windows phone-omon néha előfordult 1-2).

Számítógéppel  való szinkronizálás

Míg az iOS és Windows Phone külön alkalmazáson keresztül szinkronizálható (iTunes és Zune),illetve csak ezeken keresztül láthatom a zenéket, illetve a képeket, addig az Androidnak a szinte a teljes fájlrendszere elérhető, amely számos előnnyel jár.

Alkalmazások

Míg az Androidra és az iOS-re elérhető alkalmazások száma 7-800 ezer körül van,  Windows Phone-ra körülbelül 100-150 ezer alkalmazás tölthető le.  Ezek a számok viszont megtéveszthetőek lehetnek, hiszen például több száz zseblámpa alkalmazás közül tudunk válogatni. Szóval a hasznos, funkcióban eltérő  alkalmazások száma mindegyik esetben csak kis töredékét jelentik ezeknek az értékeknek.

Fontos megjegyezni, hogy míg Windows Phone-ra és iPhone-ra csak a saját alkalmazásboltból tölthetünk le, addig Androidra bárhonnan az internetről is leszedhetünk alkalmazást, de csak saját felelősségre, ugyanis azok az alkalmazások nem mennek át semmilyen ellenőrzésen. Ezáltal ezek minősége  is eltérő. Az androidos alkalmazások körében találkozhatunk nagyobb arányban olyanokkal,  amelyek  rossz minőségűek, esetleg vírusosak lehetnek. A rosszabb minőségért cserébe viszont az androidos alkalmazások nagy része ingyenes, illetve rendkívül olcsó. Az iOS-es megfelelőjük gyakran drágább. A Windows Phone-os alkalmazások ára nagyjából a kettő között helyezkedik el.

Összefoglalás

Tehát kijelenthetjük, hogy mindegyik rendszernek meg vannak a maga sajátosságai, előnyei  és hátrányai. Mindenkinek más tetszik, mások az igényei, nincs egyértelműen jó választás, de remélem ezzel a rövid jellemzéssel valamennyire segítettem az olvasónak, és könnyebb lesz kiválasztania az első okostelefonját.

 

 

 

 

Powered by Wordpress - Created by MAMI