MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek logó

MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek

… egy újabb WordPress honlap…

Mobil vásárlási tanácsok- Hardver

Dátum: 2013-05-23 Szerző: Kategória: Mobil

Mobil hardver

A mobil vásárlása nagy kihívás mindenki számára, hiszen a rengeteg sok készülék közt megtalálni a nekükünk legjobban megfelelőt nagyon sok időt emészthet fel. Ez a cikk azért íródott, hogy a készülék kiválasztásában segítsen, elsősorban a főbb szempontokat sorolom fel, adok néhány ajánlást, de konkrét készülékkel a cikk nem foglalkozik.

A mobil felhasználó élményét alapvetően két dolog határozza meg, a softver, vagyis a rajta futó programok, és a hardver, ami nem más, mint maga a készülék. Ebben a cikkben csak magával a hardverrel foglalkozom, Dani kolléga ír majd bővebben a másik összetevőről.

Ha megnézünk egy mobiltelefon hirdetést ma és öt évvel ezelőtt, akkor meglepődve láthatjuk, hogy a mai ajánlatok már tele vannak mindenféle számokkal, megaherzekkel és jól hangzó semmitmondó nevekkel pl. Exynos vagy White Magic.  Ez a változás azért következett be, mert ma már a mobil nem csak egy telefonálásra használt célezköz, hanem egy kis számítógép. Aki foglalkozott számítógépekkel felületesen is, az gyorsan kiismerheti magát itt is, hiszen a felépítésük teljesen megegyezik.

Nézzük is meg, hogy mi van a telefon borítása alatt. Először is meg kell említeni a processzort, ami minden számítógép szíve, ez végzi a számításokat, így ennek az ”erejétől” függ, hogy programjaink milyen gyorsan futnak, akadnak-e. A processzor erőssége az órajelétől illetve a magok számától függ, az órajelet gigaherzben adják meg általában 1-3 közti szám. A magok pedig egyenként kis processzorok, amik együtt alkotnak egy egészet, magok száma 1 és 4 közt van. A processzor magszámának duplázása nem jelenti automatikusan a teljesítmény duplázását, hiszen ezt a programok kis része tudja csak kihasználni. A jelenleg kapható mobilok mind képessek az alapvető funkciókat ellátni (ez alól csak az INTEL processzorral felszerelt gépek jelenthetnek kivételt). A processzorokat  csak a mobilon való játék tudja megizzasztani. Ha tehát szeretsz játsszani válassz egy négymagos csodát, ha nem, akkor ebből a szempontból nem nyúlhatsz mellé.

A programok futási sebessége a processzor mellett függ a memóriától is. Memóriánál egyetlen mérőszám van, a nagyság. A nagyságát mega- illetve gigabytban adják meg. Manapság már a középkategóriás készülékbe is dukál belőle 1 gigabyte.

Míg a számítógépen az adatokat a merevlemezen tároljuk, addig a mobilban egy kis háttértár búlyik meg, amit leggyakrabban SD kártyával bővíthetünk. A háttértát mérete 4-64 gigabytig mehet el, ezen lesz rajta az összes programunk, tehát nagyon vigyázni kell, hogy maradjon rajta mindíg szabad hely.  A filmeinket, képeket és a zenéket rakhatjuk SD kártyára is. A telefon vásárlás esetén tehát vigyázni kell hogy legyen elegendő háttértár a mobilban, vagy legalább lehessen kártyával bővíteni. Az olcsóbb mobilokban manapság az utóbbi feltételek egyike sem teljesül!

Az okostolefonokat és a  butafonokat legjobban külsőleg a képernyőjük alapján lehet megkülönböztetni. Az átlagos képernyő méret az utóbbi években órásit ugrott, kaphatók már 6 inches mobilok is, habár ezek már nagyságra szinte tabletek. A képernyő fontosabb paraméterei a felbontás, színvilág, fényerő és persze a érintési érzékenység. A felbontástól függ hogy mennyire lesz részletes a kép, minél nagyobb a felbontás annál jobban olvasható rajta a szöveg. A mértékegysége a pixel, két számmal szokták megadni pl. 320×480 ennél az értéknél a nagyobb automatikusan jobbat jelent. A pixeles megadásnál viszont sokkal jobb a ppi-s, ami nme más mint a felületegységre jutó képpontok száma, ez nem függ a képernyő nagyságától, így tökéletes összehasonlítási alap. Egy jó kijelző felbontása 300 ppi körül van. Sajnos a képernyő minőségét nehéz számokkal leírni, ezt vásárlás előtt érdemes kipróbálni a telefonon.

Az előbb felsorolt hardver elemek mellett megkell még említeni az akumlátorti is. Az akumlátor kapacitását mAh (mili amperóra) -ban mérik, ettől függ, hogy mennyi időt bír ki a mobilunk töltés nélkül, 1500 körüli érték már nagyon jónak számít. Egy mai okostelefon sajnos intenzív használat mellet nem bír ki többet egy napnál töltés nélkül, ez alól csak egy-két kivétel van mint a Galaxy Note és a Motorola Razr Maxx.

 

Powered by Wordpress - Created by MAMI