MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek logó

MAMI – Műszaki Alapokat Mindenkinek

… egy újabb WordPress honlap…

RSS és Google Reader, avagy a sok hírhozó manó

Dátum: 2013-05-23 Szerző: Kategória: Egyéb

Mi is az a feed, RSS vagy aggregátor? Hogyan működik ez az egész?

A feedek (azaz hírfolyamok) valójában egyes gyakran frissülő weboldal(szekciók) kivonatolt, egyszerűsített verziói, melyek legtöbbször a már említett RSS vagy Atom szabványt alkalmazzák. Ezen nyers adatokból az aggregátorok, azaz hírolvasók állítanak elő a felhasználó által is értelmezhető, rendezett információhalmazt.

A rendszer elméleti működését a következő “bugyuta” példával tudnám szemléltetni: képzeld el, hogy te vagy InterNetia ura, a legfőbb felhasználó, a fővárosban élsz gyönyörű palotádban, de mindig tudni szeretnéd, mi történik birodalmad határait felügyelő végváraidban (gyakran frissülő weboldalak).

Uralkodó teendőidet többféle módon is elláthatod, például megteheted, hogy kíséreteddel járod az országot, és időnként meglátogatsz 1-1 várat, esetleg ha füled be, hogy parasztjaid pusmognak valamely határszakaszról, akkor célirányosan odasietsz. Ennek több hátránya is van: sok időd, energiád, és kifizetett zsoldod elmegy arra, hogy a békében és nyugalomban élő várispánokat “potyára” felkeresd, eközben viszont lehet, hogy csak 1-2 hét alatt értesülsz egy ellenséges betörésről, mivel épp az ország másik felében ellenőrzöd erődítményeidet. Noha fiatal íródeákod a bolognai egyetemet is megjárt ifjú, megeshet, hogy a szép udvarhölgyekről való ábrándozás közben elfelejti pontosan feljegyezni mely várakat mikor látogatta meg királya, így esetleg egyes helyeken minden hónapban megfordulsz, más városok meg évekre oltalmad, és bölcs ítéleted nélkül maradnak.

A megoldás: minden várba szalajtasz egy Hermész szélvész gyors ükunokái (feedek) közül, akik szárnyas saruikkal megbújnak helytartóid tanácstermeiben, és amint ellenséges betörésről, éhínségről, vagy katonáid túlkapásairól hallanak, azonnal repülnek udvarodba, hogy neked hírt adjanak. Szerencsére ilyen esetekben isteni ősüknek köszönhetőek bárhonnan palotádban teremnek 5 perc alatt, és egy beszélő levelet helyeznek el a tróntermedben erre kialakított varázsüstben (aggregátor), majd amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan vissza is térnek állomáshelyeikre. Így minden nap, mikor úgy döntesz, törvénylátó óráidnak ideje véget vetni, odaléphetsz az üsthöz, ahonnan az általad választott csoportosításban, és sorrendben megjelennek a a beszélő pergamennek, és előadják mondandójukat. Természetesen bármikor dönthetsz úgy, hogy például egy adott országrész híreit aznap nem hallgatod meg, mivel egy szép vadkant láttál az erődben, és ezeket későbbi felolvasásra visszahelyezed az üstbe. Így országjárás nélkül, azonnal, és tökéletes rendezettségben kaphatod meg birodalmad híreit, és ráérsz felvirágoztatni Középföldét akarom mondani InterNetiát.

Miért jó ez az egész nekem?

Mint a fenti meséből is látszik, rengeteg időt, és energiát spórol meg, miközben megvéd attól is, hogy valamely oldalról véletlenül elfelejtkezz. Az általad választott oldalak frissen megjelenő tartalmait eg

Powered by Wordpress - Created by MAMI